Kód oboru: | 65-51-H/01 Kuchař – číšník |
Název ŠVP: | Kuchař |
Dosažené vzdělání: | Střední vzdělání s výučním listem |
Zakončení studia: | Závěrečnou zkouškou |
Forma studia: | Denní studium |
Délka studia: | 3 roky |
Počet přijímaných žáků: | 25 |
Přijímací řízení: | dle stanovených kriterií školy |
Všeobecné vzdělání vám přenese:
- rozšíření a prohloubení všeobecných znalostí
- získání vědomostí potřebných pro další stupeň vzdělávání - navazující studium pro absolventy 3letých učebních oborů
Odborné vzdělávání vás naučí:
- základy profesních návyků a chování
- odborné terminologii
- techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality a vhodnosti pro technologické zpracování s využitím moderních technologií
- přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů
- esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládat různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům
- zásadám správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování
- sestavovat nabídkové listy, jídelní a nápojové lístky dle gastronomických pravidel a sestavit menu pro různé příležitosti
- základním znalostem v sestavování kalkulací a stanovení ceny
- zásadám efektivní práce s počítačem
- orientovat se na trhu práce a aktivně rozhodovat o svém pracovním uplatnění
Praktické vyučování žáků probíhá v týdenních cyklech a je uskutečňováno na školních pracovištích a na smluvních pracovištích.
Možnosti uplatnění:
Absolvent oboru najde uplatnění ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb, lázeňských zařízeních, včetně závodních jídelen.
Po zapracování se může stát soukromým podnikatelem v gastronomických službách.
Zaujal tě tento obor?
Tak se přijď podívat na některý z našich dnů otevřených dveří. Nebo se rovnou podívej, jak u nás probíhá přijímací řízení.