Kód oboru: | 65-42-M/01 Hotelnictví |
Název ŠVP: | Hotelnictví a cestovní ruch |
Dosažené vzdělání: | Střední vzdělání s maturitní zkouškou |
Zakončení studia: | Maturitní zkouška |
Forma studia: | Denní studium |
Délka studia: | 4 roky |
Počet přijímaných žáků: | 60 |
Přijímací řízení: | Celostátní přijímací zkoušky |
Čemu se budete učit, co Vám vzdělání přinese?
- kultivované vyjadřování, společenskou úroveň jednání a vystupování
- dovednosti využívání moderních informačních technologií, aplikačních softwarů
- pohotovou konverzaci ve dvou světových jazycích a různých profesních situacích
- znalosti administrativní a ekonomické agendy, písemnosti obchodního i personálního charakteru
- zvládnutí základů technologie přípravy pokrmů, techniky obsluhy hostů, poznání moderní gastronomie, inovativních trendů a směrů ve výživě
- spoluúčast při plánování a realizaci společenských a gastronomických akcí, cateringu
- dobrou orientaci v podmínkách tržní ekonomiky, hospodaření hotelů a restaurací, cestovních kanceláří, cestovních agentur, …
- základní manažerské a marketingové dovednosti a aktivity přímo v reálné praxi
- seznámení s právními aspekty podnikání v oblasti hotelových služeb a služeb cestovního ruchu,
- porozumění principům hotelového řízení, činnostem rozmanitých profesních pozic v hotelích různého typu a zaměření,
- odbornost v různorodých službách cestovního ruchu, v technice jejich zajišťování, hodnocení kvality a dovednosti v jejich provozní dokumentaci,
- začlenění do skupiny středoškolsky vzdělaných lidí a nezbytné vědomosti pro přijetí na vysokou školu.
Možnosti uplatnění po absolvování školy:
Absolventi našeho studijního oboru Hotelnictví a cestovní ruch se mohou uplatnit v činnostech obchodně-podnikatelských, odborně-provozních a řídících na nižší a střední úrovni managementu firem. Lze využít pozice zaměstnanecké i pozice právního subjektu podnikání v oboru. Pro oblast gastronomie jako výkonní a provozní pracovníci ve výrobě, odbytu, skladové a provozní administrativě, v cateringu. Nabízí se i možnost uplatnění jako referenční pracovníci v profesních sdruženích a asociacích, kontrolní pracovníci pro dodržování předpisů a právních norem v gastronomických provozech. V oblasti hotelnictví jako výkonní a provozní pracovníci oddělení recepce a hotelové haly, housekeepingu a hotelových pokojů, stravovacího úseku, popř. ekonomického či marketingového oddělení včetně lázeňských a wellness hotelů. Ve sféře služeb cestovního ruchu se mohou uplatnit jako průvodci, animátoři a delegáti, referenti CK a agentur, jako pracovníci v informačních centrech, muzeích a galeriích, ve směnárnách a v dalších službách cestovního ruchu jako např. v dopravních kancelářích, jako pracovníci check in služeb na letištích či ve wellness centrech, zábavních centrech, jako obsluhující personál na lodích, parnících či v letadlech, v asistenčních pozicích organizátorů kongresové turistiky, jako referenti komerčních pojišťoven, lektoři volnočasových aktivit…
Zaujal tě tento obor?
Tak se přijď podívat na některý z našich dnů otevřených dveří. Nebo se rovnou podívej, jak u nás probíhá přijímací řízení.