Ve dnech 12.–14.února 2020 se na naší škole uskutečnil baristický kurz, který vedl odborný lektor z Café Jeseníky pan Jakub Točoň. Na tento kurz se přihlásilo celkem 24 žáků jak z hotelových tříd, tak z učebních oborů číšník-barman a kuchař-číšník. Odborný dohled zajišťovaly UOV Vladimíra Hlaváčková a Adéla Michnová.
V úvodu proběhla část teoretická: historie a vývoj kávy od pěstování až po finální výrobek. Následovalo ošetřování kávostroje a fresh mlýnku, degustace jednoho druhu kávy připravené různými způsoby a nakonec příprava espressa. V malé přenosné pražičce kávy, kterou lektor zprovoznil, mohli žáci zhlédnout na vlastní oči pomalý proces pražení od zeleného zrna až po úplné upražení kávy.
V druhé půlce dne žáci trénovali techniku šlehání mléčné pěny s vodou a jarem, a následně přímo s mlékem. Velkou část praktického tréninku věnovali kompletaci cappuccina s ukázkou Latte Art.
Pod odborným dohledem lektora žáci v závěru dokázali připravit a naservírovat cappuccino s obrázkem srdíčka, lístečků nebo medvídka.
Myslím, že žáci byli s tímto kurzem velmi spokojeni a rozhodně to v jejich profesi do budoucna přispěje k ještě vyšší kultuře přípravy, servisu a pití kávy.