Ve dnech 26. – 27. května se na naší škole uskutečnil dvoudenní sommelierský kurz, který byl určen žákům oboru číšník-barman. Kurz vedl odborný lektor z rodinného vinařství Buriánkovi pan Jiří Sup, který výklad doplňoval svými zážitky z tuzemska i zahraničí.
První den proběhla teoretická část, druhý den byl zaměřen prakticky. Žáci se učili otevírat láhve pomocí číšnického nože, odřezat termozáklopku a správně navrtat korek. Na školním dvoře jim byla předvedena sabrage – odseknutí hrdla sektu pomocí dezertního talíře. Poté čichem žáci odhadovali vady vína jako je plíseň, síra, tzv. kůň, korek nebo zkažená vejce. Jde o velice důležitou schopnost, díky které sommelier může zákazníkovi zachránit zážitek z vína. Nejvíce očekávanou praktickou dovedností byla degustace a snoubení vína a pokrmů.
Pro odlehčení si žáci zahráli hru Vinařův rok, v níž rozeznávali podle vůně druhy vína. Na závěr účastníci kurzu absolvovali vědomostní test, který ověřil nově získané teoretické znalosti a praktické dovednosti. Všichni obdrželi certifikát o absolvování kurzu Sommeliere kadet.
Kurz byl žáky velmi dobře přijat a odnesli si z něj neskutečný zážitek. Díky přístupu pana lektora se i dlouhá teorie stala zábavou. Věříme, že všechny získané znalosti a dovednosti žákům obohatí jejich studium i následný profesní život. Mnozí si až nyní našli cestu k vínu a pochopili, kolik práce se za ním skrývá.